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[Common 1] Guidelines for general certification JIS Q 1001 

No. Guide item number Description of guidance on certification Question Applicable Interpretation 

1 5 paragraph Application for certification Is it possible for the applicant to 
apply for a factory of a subsidiary 
having a different quality control 
system as a manufacturing factory 
in bulk? 

In order to apply and certify plural factories together, 
it is required that the quality system is integrated, i.e., 
"the target product is centrally controlled and 
produced." 

Based on this, accredited certification body will 
determine whether certification is possible for the 
batch application. 

However, in case batch certification is obtained, it 
means that “when a serious nonconformity of quality 
control system arises in one factory and the 
suspension or revocation of certification is applied to 
the factory, it shall affect to all the relevant factories.” 

2 6.1 

4th paragraph  
Production record 

[Accredited certification body shall 
investigate the production record for at 
least six months (in the case of 
reassessment of a licensee whose 
certification has been cancelled by 
clause 15, ordinary not less than one 
year after the quality control system was 
reconstructed) and shall confirm that the 
quality of industrial and mineral 
products, etc is stable before 
determining certification ] 

In case of reassessment of the 
license whose certification has been 
cancelled, is production record for 
one year or more required although 
the expression of “ordinarily” is 
used? In other words, is it 
impossible to acquire JIS 
certification for one year or more? 

In this case, the production record of a year or more 
has to be confirmed before certification. However, 
exceptional measures may be taken if accredited 
certification body determines that it is accountable. 



No. Guide item number Description of guidance on certification Question Applicable Interpretation 

3 6.2.2 paragraph Others 

 [In case that an applicant applies for 
certification in accordance with the 
criteria (B) of the quality control 
system, ... the applicant may attach the 
copy of registered certification and the 
audit registration report obtained from 
the registration body to the application] 

If the applicant attaches the copy of 
registered certification, etc., is it 
possible to utilize the result of the 
registration (ISO 9001) as before? 

In the case of a criteria (B) application, accredited 
certification body determines how to survey whether 
the applicant's quality control system complies with 
Article2, paragraph (2) of the "Ministerial Ordinance 
Concerning Certification of Conformity with Japanese 
Industrial Standard". 

4 6.3.1 

3rd paragraph 

Sampling samples prior to on-site audit 

[Sampling can be performed prior to on-
site audit of initial factory audit.] 

It only describes sampling of 
samples, but is it possible to start 
product test prior to on-site audit of 
the factory in case of long-lasting 
test, etc.? 

It’s possible, but the result of the product test 
becomes invalid if the quality control system is 
changed after sampling which affect the assessment 
of the conformity to JIS for the sample concerned. 

5 Clause 10 Issuance of Certificate Is it acceptable to post a color copy 
of the Certificate in the vicinity of 
the reception counter at the 
entrance or in the president’s office, 
etc.? 

It’s acceptable, but the licensee is required to have 
the established system for controlling the original and 
copies of the Certificate. 

6 Annex B [The quality control manager shall be 
the person who is recognized as a 
person who has expertise in 
standardization and quality control by 
studying and graduating the course of 
…the subject on quality control in the 
course …the school equivalent 

…or by finishing the course of the 
lecture class of the subject on 
standardization and quality control 
corresponding to this.] 

Guideline is required for the 
"Courses of the lecture class 
Related to Standardize and Quality 
Control Equivalent to the 
Standardization and Quality 
Control" listed in the left column. 

It is required to complete the 60-hours training course 
which is based on the “criteria of training sessions for 
the purpose of training quality control managers” as 
publicized on the Website of the JIS Certification 
Bodies Association. 

However, in case a person has completed a 
corresponding subject at the training session etc. and 
attestable evidence can be confirmed, this may be 
counted as a part of the required 60 hours depending 
on the determination by an accredited certification 
body. 

 


