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[Common 2] Indication of JIS mark, etc. 

No. Guide item number Description of guidance on certification Question 

1 Marking items 

Display method 

Is an accredited certification body allowed to decide 
the manner of marking on the product, its package, 
container or invoice, etc. after consulting with the 
applicant? 

Diplay of JIS Marks, etc. on industrial and mineral products, etc shall 
conform to public notice of the former JIS scheme  etc.(for non-designated 
items without public notice, refer to former public notice of similar 
designated items) with respect to basic matters such as display 
requirements, display items  and display position, etc., and shall cover the 
provisions of General Guidelines on certification. 

In addition, the JIS mark and the name of accredited certification body, or its 
abbreviation or registered trademark shall be inseparably integrated and 
shall be indicated under or in the vicinity of the JIS mark. 

It is desirable to display JIS marks etc. on the 
product, but in case only the JIS mark can be 
marked on the product due to the shape of the 
product (e.g. its size is too small, etc.), how is it be 
handled? 

If the complete JIS mark, etc. covering all the 
required matters is marked  on the package, 
container or invoice, is it acceptable to mark only 
JIS mark on the product? 

How should the Clause 13.1 (matters to be marked 
near  JIS mark) and the Clause 13.2 
(supplementary informations) of the general 
guidance on  certification be  interpreted? 

For example, is it acceptable to display the matters 
in Clause 13.1 on the package and only that of 
clause 13.2 on the package? 

2 Certification No. Should the Certification No. be marked on the 
products and/or package, etc.? 

Certification No. shall be indicated according to the certification agreement. 



No. Guide item number Description of guidance on certification Question 

Where should Certification No.be displayed? Shall be displayed close to the JIS mark. 

3 Color Is non-black characters of JIS mark etc. 
acceptable? 

For example, in order to stand out from the color 
tone of the product surface, are white pulling out, 
gold, silver, etc. also acceptable? 

Yes.  

There is such a thing of “gradation” depending on a product, but does not 
have any problem. 

4 Marking on printed 
matters 

How should the JIS Mark, etc. be marked on 
catalogs, business cards, etc.? 

The display of the JIS mark on the sales promotion printed matter of 
catalogues, business cards, etc. may be accepted to the extent that it does 
not cause misunderstanding as if any uncertified products were certified or 
an entire corporation (organization) were granted with some certification by 
JIS.  

Accordingly, in case the JIS Mark is to be marked on such materials, it 
needs to accompany an explanation on the relevant certified products and 
the accredited certification body. Adding the Registration No. of the 
Accredited Certification Body and Certification No. only are not sufficient. 
Moreover, those numbers are not requirement. 

In case of expressing the fact of being certified on 
“envelopes, estimate sheets, etc.”, it is difficult to 
clearly show them so as not to confuse the certified 
industrial and mineral products and the uncertified 
ones. 

5 Display on signs, etc. at 
factories, etc. 

How to display on signs, walls, chimneys, etc. at 
factories, etc. 

In case it is desired to clearly indicate that the factory is a JIS factory on the 
walls and chimney of the factory without JIS mark itself, for example, display 
like "JIS mark certification (certified) factory" is acceptable.  

If a JIS mark itself is desired to display, scope of certification shall be 
clarified, and measures shall be taken to ensure that the whole factory does 
not cause misunderstanding as if it were the certification is granted of some 
JIS mark (see Collection of Interpretations [Common 9]). 

 


